Onderhoud

 

Het tijdig vervangen van een laken en ballen worden vaak als onderhoud gezien, maar er is meer nodig om een biljart goed te laten blijven functioneren.

Zo kan het nodig zijn de rubberbanden te vervangen. Deze leveren langzaam aan stootkracht in en afhankelijk ook van wat voor soort rubber gaan deze meestal zo’n 15 jaar mee. Vaak is het ook beter de profiellatten te vervangen, waar de rubbers in gelijmd zitten. Ik doe deze klus vrijwel nooit zelf, maar besteed dit uit aan de specialisten van biljartfabriek Wilhelmina.

Dit geldt ook voor het vlakken en slijpen van onderbouw en leiplaten. Een biljartlei trekt vaak enigszins krom, al is krom in dit geval een minimale afwijking die met een gewone waterpas niet eens is op te sporen. De biljarter merkt het echter wel. Als de afwijkingen te groot worden kunnen leiplaten en onderbouw worden gevlakt en geslepen. Een uiterst minutieus karwei waarvoor U het biljart enkele dagen kwijt zult zijn. Hierover geef ik uiteraard graag advies.

Naast bovenstaande zaken kunt U nog denken aan meubelonderhoud. Het opnieuw lakken van het meubel, met name de bovenkant van de banden die natuurlijk flink kunnen slijten. Wanneer uw biljart niet beschikt over diamonds kunnen  deze ook meteen worden ingezet. Dit besteed ik ook uit, net zoals het slijpen van de leiplaten.

Het laten doen van bovenstaande werkzaamheden kan uw biljart weer een heel nieuw leven geven, in spel en in uiterlijk.